شیر مادر بهترین و کامل ترین غذا برای نوزاد است. این شیر به تنهایی کلیه نیاز های نوزاد را تا شش ماهگی برطرف کرده به شرط آنکه مادر از یک الگوی غذایی مناسب و مغذی تبعیت کند. شیر مادر علاوه برتامین انرژی نوزاد دارای کلیه مواد مغذی از جمله پروتئین ، چربی ، کربوهیدرات ، ویتامین ها و مواد معدنی می باشد.


پروتئین:
شیر مادر بطور متوسط حاوی 1 درصد پروتئین است که بین 60 تا 70 درصد آن را وی پروتئین و مابقی را کازئین تشکیل می دهد. این نسبت از وی به کازئین ارزش بیولوژیکی پروتئین شیر مادر را بالا برده ، نیاز نوزاد به اسیدهای آمینه ضروری را تامین کرده و هضم راحتی دارد.


چربی:
میزان چربی شیر مادر 3/5 درصد است که علاوه بر چربی های اشباع حاوی اسیدهای چرب ضروری اسید لینولئیک و اسید آلفا لینولنیک بوده ، همچنین اسیدهای چرب بلند زنجیره غیر اشباع (AA و DHA) را دارد. این چربی ها نقش مهمی در تکامل سیستم عصبی ، مغزی نخاعی و بینایی نوزاد دارند.


کربوهیدرات:
شیر مادر حاوی 7 درصد لاکتوز است که بالاترین میزان لاکتوز در بین پستانداران می باشد. این قند علاوه بر تامین انرژی نوزاد در جذب بهتر املاح معدنی خصوصاً کلسیم نقش دارد. علاوه بر لاکتوز شیر مادر حاوی بیش از 100 ترکیب الیگوساکاریدی می باشد که بعنوان پری بیوتیک عمل کرده و تاثیر بسزایی در کارکرد مطلوب سیستم گوارشی دارند و نیز سبب تحریک رشد و فعالیت باکتری های مفید روده (خانواده لاکتوباسیل و بیفیدوباکتر) می گردند.


ویتامین ها:
شیر مادر حاوی کلیه ویتامین های محلول در چربی از جمله ویتامین A ، ویتامین D ، ویتامین E و ویتامین K است. همچنین این شیر ویتامین های محلول در آب مانند ویتامین های گروه B ، کولین و ویتامین C را دارا می باشد.


مواد معدنی:
شیر مادر حاوی کلیه مواد معدنی از قبیل کلسیم، فسفر ، آهن ، روی ، منیزیوم و.. می باشد. همچنین شامل سلنیوم و کبالت نیز است. سلنیوم بعنوان آنتی اکسیدان عمل می کند و کبالت در فعالیت ویتامین B12 نقش دارد.

شیر مادر علاوه بر ترکیبات اصلی حاوی موادی بعنوان مواد زیست فعال (Bioactive component) می باشد. از جمله این ترکیبات می توان به آنزیم هایی چون لیزوزیم (آنزیم ضد باکتری) آمیلاز و لیپاز (آنزیم هضم کربوهیدرات و چربی) اشاره کرد. همچنین موادی مانند فاکتورهای ایمنی بخش (ایمونوگلوبولین ها) که در تقویت سیستم ایمنی نوزاد نقش دارند نیز جزء این مواد می باشند. از دیگر مواد زیستی موجود در شیر مادر می توان نوکلئوتیدها را نام برد که در رشد و بازسازی کلیه سلول ها مورد استفاده قرار می گیرند.